Skip links

Dependenta copiilor de calculator – 3 solutii

Disclaimer: Nu sunte psihologi, suntem doar parinti in era digitala.

Dependenta copiilor

Cum gestionezi relatia copilului cu tehnologia (calculator, telefon, tableta)? Ce efecte au acum? Dar pe viitor? E de bine sau e de rau?

Noi (parintii de la Robotescu) am creat un club de robotica si programare incercand sa le oferim copiilor (ai nostri si nu numai) o relatie “buna”.

Ca traineri, reusim acest lucru fara probleme. Ca parinti… avem aceleasi probleme de rezolvat, ca orice alt parinte implicat.

Cea mai grava problema este… DEPENDENTA.

Copiii ar sta toata ziua pe jocuri. Orice altceva este… “plictisitor“. Iti suna cunoscut? Daca da… iata cateva solutii:

Solutia 1 (recomandata de psihologi)

Ofera alternativa mai interesanta decat jocurile video.

Usor de zis… dar (pt. cine nu a fost gamer in copilarie) jocurile pt. copii ar fi cam de nota 9/10.

Proprii copii prefera (inca) sa se joace cu prietenii, toata ziua daca s-ar putea. Asa cum faceam si noi la varsta lor.

Doar ca… pandemie :((

Doar ca… noi cand intram in casa, nu aveam jocuri video. Ei au. Noi dadeam la desene pe bulgari sau ne uitam cu parintii in sufragerie la Telecinemateca (martea). Ei au orice desen, film, joc, oricand doresc.

Nu are rost sa comparam daca era mai bine sau mai rau atunci sau acum… pur si simplu sunt alte vremuri, alte posibilitati, alte optiuni de alegere.

Concluzie Solutia 1 – e recomandata, a se aplica oricat de mult, dupa posibilitati.

Solutia 2

Accesul Interzis

Am incercat-o. Pentru noi nu functioneaza, a fost o experienta negativa. Refuzuri, scandal, frustari…

Sa nu mai vorbim de excluderea sociala din grupul de prieteni “gameri”. Tu cum te-ai simti daca toti prietenii ar discuta despre Roblox, Fortnite, Minecraft, AmongUs… iar tu nu poti participa la discutii?

Ce bine ar fi daca copiii ar discuta despre Eminescu! Nu!?!

Ne convine sau nu … copiii trebuie sa se integreze in “gasca”. Statusul social este important pt. oricine, mai ales pt. ei.

Concluzia Solutiei 2 – NU. Nu ii putem creste pe copii intr-o bula, feriti de tehnologie. Mai ales in aceste timpuri, cand totul este si va fi bazat pe tehnologie.

Noi am decis ca e mai bine sa ne implicam personal si sa le oferim tehnologie cat mai diversa pe care sa-i invatam cum s-o foloseasca in scopuri educationale. De la roboti cu Lego programabili, la micro-controllere, inteligenta artificiala, la creare de jocuri in cat mai multe platforme… activitati cat mai diverse, menite sa le transforme pasiunile lor pt tehnologie in pasiuni constructive.

Solutia 3

Activitati cu timp limitat (si indrumare)

Cat inseamna timp limitat?

Depinde de fiecare familie, ba chiar… fiecare parinte are un raspuns diferit. 1, 2, 5, 100 ore pe saptamana ? Intreaba-ti sotul/sotia si puneti-va voi de acord, in primul rand.

Dar, cel mai important… timpul sa fie asumat! De catre copil si parinti impreuna. Semnat si stampilat 🙂 Cu termeni si conditii.

Exemplu… in zilele A/B/C, intre orele X si Y. Daca nu se respecta, atunci… Z. semnat si stampilat de ambele parti! Probabil nu zilnic, pt. a nu crea dependenta.

Existenta unui program stabilit de comun acord ne salveaza de conflictele haotice, generate de “pofta” lor de jocuri, la orice ora. Astfel, nu lasam dependenta de jocuri sa creasca haotic. Invatam sa o “controlam”. Invatam sa ne cream obiceiuri “sanatoase”.

In cazul nostru, avem:

  • timp pt. joaca
  • timp pt. crearea de jocuri (programare).

E permis sa folosesti timpul de joaca pt. a lucra la programare. Invers, nu 🙂 Functioneaza. Dorinta unora de a se lauda in fata prietenilor cu ce joc au creat e mai mare decat dorinta de a obtine un scor mai mare la un joc.

In concluzie, in lupta cu dependenta, semne ale succesului pot fi atunci cand:

  • timpul la calculator devine asumat. Chiar daca nu e 100% cum am fi vrut noi, respectarea unui orar e un mare pas.
  • timpul de joaca se transforma in timp constructiv. Pana la urma, invata lucruri interesante, utile. Isi dezvolta gandirea logica (o-ho…. si inca cum…. :)) si intelege mai bine tehnologiile viitorului.

Voi ce relatie aveti cu tehnologia? Ce metode ati aplicat? Ce a mers, ce nu a mers?

Pentru orice ajutor tehnic, contacteaza-ne! Suntem la un click distanta.

Echipa Robotescu.

Tags:
Home
Contul meu
Cos
Cauta