Skip links
micro:bit

Micro:Bit la Clasa – 30 Idei Activitati Distractive

Avantaje Micro:Bit la Clasa

Micro:Bit este perfect pentru activitati distractive.

In acest articol am selectat cele mai distractive idei pentru urmatoarele categorii:

  • 1- de grup, in clasa sau afara
  • 2- de integrare cu Scratch
  • 3- Robotica
  • 4- Experimente stiintifice
  • 5 – Competitii de Jocuri Arcade
  • 6 – Do It Yourself

Ce are Micro:Bit special?

Comunicatie Radio – Micro:Bitii (copiii) comunica intre ei, cu intensitati diferite (distanta)

Afisaj LEDuri – afiseaza mesaje amuzante: fata zambitoare, valori, etc…

Accelerometru – detecteaza miscarea copiilor

Programare – cu blocuri (MakeCode, Scratch), JavaScript, Python

Pret: accesibil, vezi aici pretul actualizat:

Categoria 1 – Activitati de Grup – doar cu Micro:Bit

Lectia 1 – Gaseste-ti prietenul!

Nivel: incepator

Timp distractie: 1 ora

Fiecare copil trebuie sa-si gaseasca perechea, apropiindu-se de ceilalti si apasand butoanele pentru a trimite mesaje. O fata vesela (sau inimioara) le va indica faptul ca s-au gasit unul pe celalalt.

Fiecare pereche va comunica pe un canal radio. Copiii vor trage la sorti numarul canalului, fara sa stie cu cine vor fi prieteni. Pentru continuarea distractiei, jocul poate avea multe runde, amestecandu-se Micro:Bitii dupa fiecare runda.

Lectia 2 – Gaseste Comoara!

Nivel: Mediu

Timp distractie: 1 ora

Se ascunde un Micro:Bit pe post de comoara. Copiii vor folosi Micro:bitii sa gaseasca comoara, plimbandu-se prin clasa/afara si incercand sa comunice cu comoara. Daca se afla in raza de actiune configurata a comorii, ei vor primi un semnal proportional cu distanta pana la comoara.

Toti Micro:Bitii vor folosi acelasi canal de comunicatie. O sa fie amuzant cand vor comunica intre ei, crezand ca au dat de comoara.

Pentru mai multa distractie, se recomanda strecurarea unui premiu (bomboana :)) langa comoara.

Lectia 3 – 1,2,3, La Perete Stai!

Nivel: Avansat

Timp distractie: 1 ora

Popularul joc in format digital.

Un copil se pune cu spatele la restul copiilor. Cat timp este cu spatele, ceilalti pot inainta catre el. Dupa ce spune “1,2,3 la perete stai!” si se intoarce, toti cei care sunt surprinsi in miscare, o iau de la inceput. Castiga cel ce ajunge primul la final.

Micro:bitii comunica toti pe acelasi canal radio. Cand se trimite mesajul Stop! (un buton), fiecare Micro:bit verifica daca era in miscare, folosind accelerometrul. Daca era in miscare, apare o fata trista si se emite un sunet. Daca nu, apare fata vesela.

Lectia 4 – Infectia CoVid

Nivel: Avansat

Timp distractie: 1 ora

Un copil (“Pacientul 0”) are Micro:bitul cu virus. Daca se apropie de alt Micro:Bit (copil), acesta il va infecta. Timp de 30 secunde, copilul infectat nu va stii ca este infectat, dar va putea infecta alti copii. Dupa 30 secunde, acesta va primi o fata trista, afland ca este infectat si a trecut perioada de incubare. Dupa inca 30 secunde, se schimba fata trista in X si pacientul moare.

Vor reusi sa opreasca virusul inainte sa moara toata clasa?

Categoria 2 – Scratch si Micro:Bit

Pentru orele de programare in Scratch, Micro:Bit se poate folosi pentru a interactiona cu creatiile copiilor: jocuri, animatii.

Cateva idei amuzante:

  • Micro:Bit deseneaza – folosind extensia de Pen a lui Scratch, inclina Micro:Bitul pentru a desena. Foloseste butoane pentru schimbarea culorii, grosimii, sau sa stergi desenul.
  • Joystick cu Micro:Bit – controleaza pozitia caracterelor prin inclinarea/butoanele Micro:Bitului in jocurile copiilor.

Pentru mai multe idei de Micro:Bit la orele de Scratch, ne gasiti la un email distanta, va trimitem cele mai distractive exemple de proiecte: office@robotescu.net

Categoria 3 – Robotica cu Micro:Bit

In jurul Micro:Bit s-au dezvoltat multe tipuri de robotei educationali. Mai jos regasesti selectiile noastre, pe care le folosim cu succes de multi ani, ce pot fi folosite la clasa. Toti acesti robotei sunt complet echipati pentru activitati complexe de robotica.


Pe langa activitatile clasice de robotica, precum urmarire de linie sau iesire din labirint, va propunem alte idei mai interactive si distractive.

Pentru urmatoarele activitati, se folosesc 2 micro:biti:

  • 1 micro:bit controleaza robotul
  • al 2-lea micro:bit este pe post de telecomanda

Daca se poate, recomandam sa se dea kiturile acasa copiilor, pentru a-si perfectiona robotul pentru “Marea Cursa”.

Optional, se poate folosi un joystick pentru micro:bit, mai atractiv pentru copii:

1 – Cursa de roboti

Copiii, cu telecomenzile in mana, incearca sa ghideze robotii catre finish, intr-o cursa nebuna.

Fiecare pereche de telecomanda-robot va folosi un canal unic radio.

Exista destule optiuni pentru a personaliza robotul, spre succes. Spre exemplu, cand urmeaza o linie dreapta, se apasa butonul A pentru viteza maxima, etc…

Aici este un clip de la un astfel de eveniment, cu mare priza la publicul scolii. Cursele se pot desfasura in sala de sport, cu public, premii, ca un concurs adevarat.

2 – Tenis cu roboti

E nevoie de o arena, cu mingii de ping-pong si gauri intre cele 2 jumatati de teren. Scopul e sa arunci cat mai multe bile in terenul advers, comandand robotii din telecomanda. Se poate juca pe echipe, cu mai multi roboti intr-un teren.

3 – Basket cu Roboti

Robotului i se ataseaza un pahar gaurit, prin care senzorul de distanta sa detecteze prezenta unei mingii de ping-pong.

Scopul este ca, in timpul miscarii robotului (autonom, random), copiii sa arunce mingea de ping-pong in interiorul paharului.

Categoria 4 – Experimente Stiintifice cu Micro:Bit

1 – Fizica: Viteza/Distanta/Timp si Plan Inclinat

Implica constructie.

Se construieste un traseu (plan sau inclinat) si se monteaza si conecteaza 2 senzori la Micro:Bit, unul de Start si unul de Finish. Senzorii pot fi 2 bucati de staniol care sa conduca electricitatea pana la pinii Micro:Bit. Micro:Bit masoara timpul dintre activarea celor 2 senzori si astfel calculeaza viteza, distanta fiind stiuta.

Aici gasiti link cu instructiunile, pas cu pas: https://makecode.microbit.org/projects/timing-gates

2 – Udatul plantelor

Se foloseste senzor de umiditate, pompa submersibila si releu. Cand umiditatea solului este scazuta, se porneste pompa submersibila pana ce umiditatea atinge un prag prestabilit.

Kitul il gasiti aici:

3 – Electronica cu Micro:Bit

Va prezentam kitul de care ne-am indragostit. La propriu!

Credem ca aceste kituri ar trebui sa existe in toate scolile.

Contine toate elementele de electronica: senzori, LEDuri RGB, motoare, tranzistor, potentiometru, difuzor… tot ce este nevoie ca sa creezi zeci de circuite functionale pentru a descoperi electronica. Nu doar atat, dar poti programa Micro:Bitul sa interactioneze cu ele. Poti citi valorile potentiometrului si ale senzorilor si sa activezi elementele de actionare cum doresti.

4 – IoT – Internet Of Things

Conecteaza echipamente direct pe Internet. Daca ai WiFi disponibil, toate datele sunt disponibile in Cloud. Poti monitoriza temperatura, umiditatea, prezenta cuiva in clasa, direct de acasa 🙂

Trimite mesaje intre clase din scoli diferite, prin Internet, folosind Micro:Bit.

5 – Canta la fructe

Micro:Bit poate detecta cei mai mici curenti, inclusiv cei ce sunt condusi prin corpul uman sau fructe 🙂

Conecteaza fructele la pinii Micro:Bit si programeaza ca atunci cand detecteaza un curent pe un pin, difuzorul Micro:Bit sa cante o anumita nota. Daca ai in clasa un copil care stie sa cante pe note… aveti un pian muzical din fructe.

Aici e link cu instructiunile pas cu pas: https://www.codingireland.ie/Home/ViewLesson/4219

Categoria 5 – Competitii de Jocuri Arcade

Pentru asta, se foloseste o consola de jocuri Arcade, gandita special pentru copii sa invete sa programeze propriile jocuri. Se programeaza tot pe platforma MakeCode, ca si Micro:Bit. Sunt tutoriale foarte multe.

Copiii pot incepe prin a lua un joc deja creat (Mario, spre exemplu) si sa-l personalizeze pe stilul lor. Sa schimbe personajul, decorul, sistemul de puncte, adauge obstacole, etc… important este ca ceea ce fac ei sa aiba un rezultat imediat si apreciat de catre ceilalti.

Apoi… concurs de jocuri facute de ei.

Pot participa oricati copii, platforma MakeCode ofera si simulatorul testarii jocurilor. In urma voturilor, proiectele castigatoare vor fi transferate in consolele pe care se vor juca toti copiii din clasa, incercand sa doboare recordurile.

Categoria 6 – Activitati Do It Yourself

Aceste activitati implica indemanare, lucruri reciclate si multa imaginatie.

Deoarece dureaza cateva ore, se recomanda lucrul ca proiecte pentru acasa. Se da copiilor acasa micro:bit si fire de conexiune (tip crocodil) si la sfarsitul proiectului se centralizeaza creatiile sub forma unui eveniment.

1 – Joc Labirint/Fotbal cu Micro:Bit

Bila va fi metalica (sau invelita in staniol), pentru a inchide circuitul cand atinge anumite zone. Zonele au staniol, pentru a conduce electricitatea prin fire, catre pinii Micro:Bit. Micro:Bit inregistreaza scorul si emite sunete si lumini.

2 – Basket

Se monteaza Micro:Bit la un cos de basket in miniatura. Acesta poate detecta mingea cand intra in cos prin mai multe metode:

1 – cu un senzor de distanta (de la kiturile de robotica)

2 – Daca mingea este o bila metalica (sau invelita in staniol), prin inchiderea unui circuit.

3 – Pian din hartie

Copiii invata cum sa multiplexeze semnalele, pentru a avea mai multe combinatii sa genereze toate sunetele. Oare cum sa scoatem 7 note muzicale din 4 semnale de intrare? Combinatii, combinatii 🙂

4 – Pinball

Popularul joc de Pinball, facut acasa.

Aici e un exemplu:

5 – Joc Reactie

Cine e mai rapid?

Concluzie

Sper ca aceste idei te vor ajuta sa transformi activitatile de invatare in experiente memorabile pentru copii.

Va pot inspira si restul kiturilor de robotica pe care le avem pe robotescu.net/shop.

Pentru alte idei si orice discutii pe aceasta tema, asteptam cu nerabdare sa ne auzim, pe office@robotescu.net

Home
Contul meu
Cos
Cauta